WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress website kunnen uitbreiden of verbeteren. Wij gebruiken ze regelmatig om professionele websites te bouwen en onderhouden. Maar wat zijn WordPress plugins precies? Hoe kies je de juiste plugin? En wanneer is het overwegen van premium plugins een goed idee?
WordPress-plugins zijn stukjes software die kan worden “ingepast” in je WordPress-site. Ze kunnen nieuwe functionaliteit toevoegen of bestaande functionaliteit uitbreiden, waardoor je bijna elk soort website kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een plugin gebruiken om een WhatsApp-deelknop aan je site toe te voegen of om een volledig meertalige site te maken. Als je een e-commerce bedrijf hebt, kun je bijvoorbeeld een plugin installeren om te helpen bij betalingsgateways of om bezoekers online bestellingen te laten maken. Er zijn ook plugins die je kunt gebruiken om je contactformulieren te verbeteren, mooie sliders te maken, je site te back-uppen in geval van gegevensverlies en om e-mailopt-in te installeren, en nog veel meer.
WordPress is een open-source content management systeem dat wordt gebruikt om websites te bouwen. Het is erg populair, met meer dan 40% van alle websites die hiermee zijn gebouwd. De combinatie van gemak van gebruik en flexibiliteit is de belangrijkste reden voor de populariteit van WordPress. Het biedt standaard functionaliteiten om een website op te zetten, waarmee je bijvoorbeeld posts en pages kunt maken, content kunt beheren en plannen, gebruikersrollen kunt toewijzen, afbeeldingen en andere media kunt uploaden en comments kunt modereren.
Als je alle standaardfunctionaliteiten hebt gebruikt en je wilt verder gaan met het personaliseren van je website, bijvoorbeeld door je loginpagina aan te passen of social proof toe te voegen aan je posts en pages, dan kun je de open-source code van WordPress aanpassen of uitbreiden om bijna elke gewenste functionaliteit te creëren. Dit is een grote aantrekkingskracht voor WordPress-ontwikkelaars.
Maar wat als je geen ontwikkelaar bent en weinig ervaring hebt met coderen? Dan kun je een plugin gebruiken. WordPress-plugins zijn vergelijkbaar met apps op je telefoon. Je kunt ze downloaden of kopen om de functionaliteit van je WordPress-website te verbeteren of uit te breiden.
Er zijn zoveel WordPress plugins beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om te beslissen welke het beste bij jouw behoeften passen. Hier zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze:
Een plugin die niet actief onderhouden wordt, kan leiden tot beveiligingsproblemen of gebreken in de functionaliteit.
Dit kan je helpen om te zien hoe andere gebruikers de plugin hebben ervaren en of er eventuele problemen zijn waar je op moet letten.
Controleer of de plugin compatibel is met het huidige versie van WordPress en of de plugin compatibel is met de andere plugins die je gebruikt.
Bedenk of de plugin echt nodig is. Installeer niet te veel plugins, omdat dit de laadtijd van je website kan vertragen en de beveiliging kan verminderen.
Er zijn twee soorten WordPress-plugins: gratis en premium. Gratis plugins zijn gratis te downloaden vanaf de officiële WordPress plugin directory of vanaf andere websites en kunnen worden gebruikt op elke website. Premium plugins zijn vaak te koop via een derde partij en kosten geld om te gebruiken.
Er zijn talloze gratis plugins verkrijgbaar voor WordPress, dus waarom zou je geld uitgeven aan een premium plugin? Wel, soms kan het de moeite waard zijn om in een premium plugin te investeren:
Het installeren van een plugin is een eenvoudig proces dat je in een paar stappen kunt voltooien. Allereerst log je in op je WordPress dashboard en navigeer je naar de sectie “Plugins” in het menu aan de linkerkant van het scherm. Vervolgens klik je op de knop “Voeg nieuwe plugin toe” om naar de plugin library te gaan. Hier kun je zoeken naar de plugin die je wilt installeren, door te zoeken op naam of door te bladeren door de verschillende categorieën. Als je de gewenste plugin hebt gevonden, klik je op de knop “Installeren” om de installatie te starten. Nadat de installatie is voltooid, klik je op de knop “Activeren” om de plugin te activeren en te gebruiken.
Het is ook mogelijk om een plugin te installeren door het uploaden van het plugin-bestand via het dashboard. Hiervoor moet je eerst het plugin-bestand downloaden van de website van de plugin-ontwikkelaar of van een derde partij. Vervolgens klik je op de knop “Uploaden” in de plugin library en selecteer je het plugin-bestand van je computer. Als de upload is voltooid, klik je op de knop “Activeren” om de plugin te activeren.
Het is belangrijk om te onthouden dat het installeren van te veel plugins de snelheid en prestaties van je website kan beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om alleen de plugins te installeren die echt nodig zijn voor je website. Als je een plugin niet langer nodig hebt, kun je deze desactiveren of verwijderen via het dashboard.
Er zijn talloze voorbeelden van WordPress Plugins. Hier zijn enkele populaire voorbeelden:
Een site bouwer plugin met allerlei bouwelementen en widgets gaande van formulieren, teksten, foto’s, iconenboxen, socialmedia feeds, media, …
Een plugin die je helpt om je website te optimaliseren voor de zoekmachines, door middel van verschillende SEO-gereedschappen en -functies.
Een plugin die je helpt om de prestaties van je website te verbeteren door het cachen van pagina’s en post-inhoud.
Een plugin die je helpt om de afbeeldingen op je website te optimaliseren voor snellere laadtijden.
Een populaire plugin om webwinkels te bouwen en te beheren. Kan geintegreerd worden met verschillende extenties voor betaalmethodes, stockbeheer, automatisatiesoftewares, …
In samenvatting bieden WordPress plugins een gemakkelijke manier om de functionaliteit van je website uit te breiden. Er zijn talloze gratis en premium plugins beschikbaar, dus het is belangrijk om goed na te denken over welke plugins je nodig hebt en de juiste plugin te kiezen. Door het installeren van te veel plugins kan de laadtijd van je website vertragen en kan de beveiliging verminderen, dus houd hier rekening mee bij het selecteren van plugins.
© 2020 – 2023 BeHost // BTW BE 0753.396.129