Wat zijn WordPress thema’s

WordPress thema’s verzorgen de algemene look en feel van je WordPress website. Als je een WordPress website maakt, dan is het kiezen van een geschikt thema één van de eerste dingen waaraan je moet denken. Wat is een WordPress-thema? Hoe werkt het? En hoe kies je de juiste thema?

 

 

Snel naar

WordPress thema's: wat zijn het en hoe werken ze?

Een WordPress thema is een gereedschap om de layout en het design van je WordPress website te configureren. Thema’s passen het uiterlijk van je site aan, waaronder de layout, lettertypen, kleuren en andere designelementen.

Een thema is een gecomprimeerde map met een groep bestanden, waaronder een set pagina-templates die zijn geschreven in de PHP-programmeertaal in combinatie met CSS-stylesheets.

Als je voor het eerst een WordPress-site maakt, wordt er een standaardthema geïnstalleerd. Je kunt het thema in WordPress aanpassen aan je behoeften en wensen. Het kiezen van het juiste thema kan ervoor zorgen dat je website aantrekkelijker wordt, gemakkelijker te gebruiken is en de bezoekersbetrokkenheid verhoogt.

Er zijn twee manieren om een WordPress thema te installeren: 

  1. Via het WordPress dashboard: Ga naar “Weergave” > “Thema’s” en klik op “Nieuw toevoegen”. Zoek naar het thema dat je wilt installeren en klik op “Installeren”. Klik vervolgens op “Activeren” om het thema te gebruiken op je website.
  2. Via FTP: Als je het thema hebt gedownload van een externe website, moet je het bestand uitpakken en vervolgens via FTP uploaden naar de “thema’s” map van je WordPress installatie. Ga daarna naar het WordPress dashboard en activeer het thema zoals hierboven beschreven.

Wat moet je overwegen bij het kiezen van een WordPress thema?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een WordPress thema:

Responsive design

Het is belangrijk dat je thema responsief is, wat betekent dat het zich aanpast aan het schermformaat van de gebruiker. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen gebruikmaken van mobiele apparaten op te browsen.

Zoekmachinevriendelijkheid

Zorg ervoor dat het thema dat je kiest zoekmachinevriendelijk is, zodat je website gemakkelijk gevonden kan worden door zoekmachines zoals Google.

Aantrekkelijk design

Het is belangrijk dat het thema dat je kiest aantrekkelijk is voor bezoekers van je website. Kies een thema dat past bij de doelgroep van je website en je merkidentiteit.

Gebruiksvriendelijkheid:

Zorg ervoor dat het thema dat je kiest gemakkelijk te gebruiken is, zowel voor jou als beheerder van de website als voor bezoekers.

Ondersteuning en updates

Kies een thema van een betrouwbare bron die regelmatig updates uitbrengt en ondersteuning biedt voor eventuele problemen.

Waar kun je WordPress thema's vinden

Er zijn duizenden gratis en premium WordPress thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken voor je website. Je kunt ze vinden op de officiële WordPress themadirectory of op websites van derde partijen. Er zijn ook veel thema’s beschikbaar op marktplaatsen zoals ThemeForest en Creative Market. Als je je eigen aangepaste thema wilt maken, kun je dit doen door te werken met een bestaand thema als basis en vervolgens de code aan te passen naar je eigen wensen. Dit vereist wel enige kennis van webdesign en WordPress-themaontwikkeling.

Voorbeelden van populaire thema’s:

Enkele van de populairste WordPress thema’s die beschikbaar zijn voor download zijn:

Dit is een minimalistisch gratis Elementor WordPress thema dat speciaal is ontwikkeld voor de Elementor page builder. Het heeft een featured image met een groot aangepast logo en content in de header-sectie. Daarnaast kun je een call-to-action knop en aangepaste iconen toevoegen. Het thema bevat aangepaste kleuren, flexibele header-opties, een navigatiemenu en meer. Deze thema is ook geschikt E-commerce website te maken.

Bouw allerlei soorten websites met de WordPress Plugin en thema's Elementor
Bouw geweldige websites dankzij Elementor inclusief animaties, mobiel-vriendelijke designs, custom CSS en nog veel meer.

Dit is een multi-purpose thema van Elegant Themes dat je kunt aanpassen met een drag-and-drop builder.

Dit is een aanpasbaar thema dat wordt geleverd met pre-designed demos, zodat je binnen enkele minuten kunt beginnen.

Dit is een snel en schoon themaframework waarmee je kinderthema’s kunt maken.

Dit is een licht en aanpasbaar thema dat 100% gratis is en ideaal is voor beginners.

Samenvatting

Een WordPress thema is een verzameling bestanden die bepalen hoe je website eruit ziet en werkt. het kiezen van een geschikt WordPress thema van groot belang voor het maken van een professionele website. Door rekening te houden met factoren zoals responsive design, zoekmachinevriendelijkheid, aantrekkelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning en updates, kun je het beste thema kiezen voor je website.

Je website laten bouwen en onderhouden door BeHost?