Wat is WordPress?

WordPress is de populairste open source content management systeem (CMS) ter wereld. Bij BeHost maken we er geregeld gebruik van om professionele websites te maken. Maar wat is WordPress precies? Hoe is het ontstaan? En wat zijn de mogelijkheden van dit platform? 

Snel naar...

Wat is WordPress precies?

WordPress is een open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om professionele websites te bouwen en te beheren. Het platform is zeer flexibel en kan gebruikt worden om allerlei soorten websites te bouwen gaande van simpele blogs tot uitgebreide webshops. Het is het populairste CMS ter wereld, waarop meer dan 43% van alle websites op het internet draaien.

WordPress marktaandeel
43,1% van alle websites draaien op WordPress in 2022 (Bron: w3techs.com)

WordPress is eenvoudig te gebruiken en biedt oneindig veel mogelijkheden voor het aanpassen en personaliseren van je website. Het heeft een overzichtelijk dashboard en kan worden uitgebreid met verschillende thema‘s en plugins om aan de specifieke behoeften van je website te voldoen.

Het open source karakter van WordPress maakt het een bijzonder platform. Dit betekent dat de code (geschreven in PHP) openbaar is en vrij beschikbaar is voor iedereen om te bekijken, aan te passen en te verspreiden. Dit maakt het gemakkelijk voor ontwikkelaars om aanpassingen te maken en nieuwe functionaliteiten toe te voegen, wat bijdraagt aan de blijvende groei en verbetering van het platform. Bovendien kun je volledig gratis een kopie downloaden op WordPress.org, waar je vervolgens mee kunt doen wat je wilt.

Hoe is het ontstaan?

WordPress is ontstaan in 2003 toen Matt Mullenweg en Mike Little begonnen aan een nieuw project na een plotse stop van het populaire blogsysteem b2/cafelog. Het doel was om mensen zonder technische kennis een gemakkelijk te gebruiken en toch krachtig systeem te bieden om websites te bouwen. In het begin was het alleen bedoeld als blogsysteem, maar het ontwikkelde zich snel tot een compleet content management systeem waarmee ook andere soorten websites, zoals bedrijfswebsites en online winkels, gemaakt konden worden.

WordPress is een opensource project dat wordt ondersteund door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars die allemaal bijdragen aan het verbeteren van het systeem. De oprichter, Matt Mullenweg, is ook oprichter van het bedrijf Automattic, dat winstgevende diensten aanbiedt via WordPress.com. In de loop der jaren heeft WordPress niet stilgestaan en is het uitgegroeid tot de meest gebruikte oplossing voor het opzetten van alle soorten websites, dankzij de bijdragen van de grote gemeenschap aan het project.

Hoe werkt WordPress?

WordPress maakt gebruik van een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers gemakkelijk hun website kunnen bewerken en personaliseren. Thema’s en plugins zijn twee belangrijke elementen in de werking van WordPress:

Thema’s zijn voorgevormde templates voor WordPress-websites die de look en feel van de website bepalen. Er zijn duizenden gratis en premium thema’s beschikbaar, waarmee gebruikers hun website kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften en stijl.

Plugins zijn extra stukjes software die aan WordPress kunnen worden toegevoegd om extra functionaliteiten aan de website toe te voegen. Er zijn duizenden gratis en premium plugins beschikbaar, waarmee gebruikers bijvoorbeeld contactformulieren, socialmedia-integratie, SEO-optimalisatie en veel meer functies kunnen toevoegen.

Wat zijn de mogelijkheden van WordPress?

WordPress is een zeer veelzijdig platform dat bijna elke soort website kan bouwen. Hieronder zijn enkele voorbeelden van de verschillende soorten websites die gemaakt kunnen worden met WordPress:

Simpele informatieve WordPress website

Het platform biedt een groot aantal verschillende thema’s en designs om je website er professioneel en aantrekkelijk uit te laten zien. Met de verschillende blokken en widgets kun je gemakkelijk tekst, afbeeldingen, contactformulieren en andere elementen toevoegen om je website te vullen met relevante informatie.

WordPress als blogwebsite

WordPress is oorspronkelijk ontworpen als blog-platform, dus het is zeer geschikt voor het publiceren van artikelen en het beheren van een blog. Je kunt gemakkelijk nieuwe berichten toevoegen en categoriseren, en de lezers kunnen ook reacties achterlaten.

Webshop

WordPress biedt verschillende plugins om een online winkel te bouwen, zoals WooCommerce. Zo kun je gemakkelijk producten toevoegen, prijzen instellen en betalingen accepteren van je klanten.

Informatie verzamelen

Met WordPress kun je gemakkelijk formulieren maken om informatie te verzamelen van je bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor reservaties, emails, inschrijvingen voor evenementen of het verzamelen van feedback. Deze informatie kan dan opgeslagen worden in je dashboard zodat je er makkelijk toegang tot hebt.

Intranet

WordPress kan ook gebruikt worden als een intern communicatieplatform voor je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een afgeschermd gebied maken voor de medewerkers.

En nog zoveel meer...

Dankzij de flexibiliteit en de talloze plugins kan je praktisch alle soorten websites bouwen en beheren. 

Welke grote websites maken gebruik van WordPress?

Er zijn talloze grote websites die gebruik maken van WordPress als hun content management systeem (CMS). Hieronder zijn enkele voorbeelden van bekende websites:

Sony Music

Sony Music, één van de grootste muziekmaatschappijen ter wereld.

Sony Music een grote website gebouwd met WP

CNN Press Room

De CNN press room is de officiele website van CNN marketingsteam. De website presenteert persberichten, datasheets, perscontacten, en meer.
WordPress Website CNN press room

Playstation Blog

Playstation is één van de grootste bedrijven in de games-industrie. De website biedt tips, informatie, nieuws, en meer.

WordPress Website Playstation Blog

Microsoft News

Ook Microsoft News Maakt gebruik van WordPress. Op de website vind je het laatste nieuws, updates en verhalen over het bedrijf terug.

TED Blog

TED blog presenteert interessante ideeën vanuit het populaire TED Talks programma. Deze blogwebsite toont de laatste artikelen, aankomende live evenementen en live blogging updates in real-time over TED talks.

WordPress Website TED Talks Blog

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele grote websites die gebruik maken van WordPress als hun CMS. Het toont aan hoe veelzijdig en krachtig het is.

Professioneel webdesignbedrijf om je website te laten maken?

Als je overweegt om een professionele WordPress website te laten maken, dan kan het misschien interessant zijn om een professioneel webdesignbureau in te schakelen. Bij BeHost bieden we professionele webdesign diensten op maat aan betaalbare prijzen.

Onze webdesigners hebben de expertise en ervaring om professionele WordPress websites te bouwen. We weten precies hoe we de juiste functionaliteiten moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan je doelen en wensen.

Wij kunnen ondersteunen bij het verhogen van de online zichtbaarheid van je website. Dit betekent dat je website gemakkelijk gevonden kan worden door Google en andere zoekmachines. Dit kan helpen om meer bezoekers aan te trekken en zorgt dus voor meer conversies.

We zorgen ervoor dat je website heldere structuur heeft en makkelijk te volgen is. Dit betekent dat we aandacht besteden aan de lay-out, de kleuren, het font en alle andere elementen die bijdragen aan het uiterlijk en de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Je kunt rekenen op ondersteuning en advies van ons team van webdesigners. We helpen je graag om te begrijpen wat er nodig is om een succesvolle website te maken, en we staan altijd klaar om te helpen als je vragen hebt of problemen ondervindt.

WordPress biedt ook veel mogelijkheden om je website in te zetten als marketingtool. Wij zoeken uit welke instrument relevant en effectief kunnen zijn voor je marketing. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen helpen om je online-aanwezigheid te versterken en om meer klanten aan te trekken.

Bij BeHost begrijpen we dat het laten maken van een website een grote investering kan zijn. Daarom zijn hanteren we transparante en eerlijke tarieven zonder concessies te doen aan kwaliteit. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en kan je je budget goed beheren.

Conclusie

In conclusie is WordPress een krachtig open-source content management systeem (CMS). Het is inmiddels uitgegroeid tot een compleet CMS waarmee mensen zonder technische kennis eenvoudig websites kunnen bouwen. Dit kan variëren van een simpele informatieve website tot een complexe webshop. WordPress is zeer populair vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en het feit dat het wordt ondersteund door een grote en actieve community van ontwikkelaars. Als je op zoek bent naar een platform om je website te maken, dan is WordPress een uitstekende keuze.

Je website laten bouwen en onderhouden door BeHost?