Een professioneel webdesignbureau vinden dat bij jou en jouw onderneming past, is geen gemakkelijke taak. Voor een succesvolle website heb jij een bureau nodig die jou begrijpt en proactief ondersteunt. Bovendien spelen verschillende factoren mee: jouw doelpubliek, voorkeuren, sector, budget, ondernemingsplan en marketingstrategie. Hieronder 10 tips om je te helpen bij het vinden van de beste webdesign bureau :
Tip 1: Begin met jouw doelen te definiëren
Het is heel goed om te beginnen met beslissen wat je wilt bereiken met de website. Denk na over hoe de website jouw onderneming gaat ondersteunen en welke website functies je mogelijk nodig zal hebben. Bekijk andere websites in jouw sector ter inspiratie.
Tip 2: Bepaal jouw budget en gewenste levertermijnen
Voordat je met een professionele webdesigner gaat praten, zet je best eerst duidelijke verwachtingen voor jezelf. Hoeveel ben je bereid om te spenderen? Welke levertermijn verwacht je? Wat wil je zeker zien op je website? Dit zijn enkele belangrijke aspecten voor een geslaagde samenwerking.
Begin je zoektocht naar het beste webdesignbureau
Tip 3: Maak een lijst van kandidaat webdesign bureaus
Jouw professionele website en online imago zijn heel belangrijk voor jouw onderneming. Daarnaast is het aannemen van een professionele webdesigner geen goedkope uitgave. Daarom is het goed om je tijd te nemen en verschillende opties te overwegen.
Tip 4: Bestudeer zorgvuldig de website van de webdesignbedrijven
De website van een webdesignbureau geeft heel veel waardevolle informatie over de webdesigner. Het is een weergave van wie ze zijn en welke resultaten ze kunnen leveren. Wat vertellen ze over zichzelf? Wat voor werk hebben ze gedaan? Wanneer was hun website voor het laatst bijgewerkt? Wat is de algemene look&feel van hun website? Zijn er elementen die niet werken? Is de website snel? …
Tip 5: Bereid jouw gesprekken voor
Het is handig om goed voorbereid te zijn wanneer je begint te navigeren tussen de verschillende kandidaat webdesignbureaus. Hieronder sommen we enkele essentiële vragen om je hierbij te helpen
- Vraag om hun portfolio te zien
- Wat gebeurt er wanneer dingen niet verlopen zoals gepland. bv. als je meer aanpassingen nodig hebt of wanneer er extra kosten opduiken of wanneer je doelstellingen niet behaald worden ….?
- Wat kost de website en wat omvat de prijs? Kunnen er extra kosten bijkomen?
- Hoelang duurt het totdat de website klaar is?
- Wat is hun ervaring?
- Hanteren ze een persoonlijke aanpak?
- Is de website jouw eigendom of moet je jaarlijkse licentiekosten betalen?
- Voorzien ze onderhoud en beveiliging na publicatie?
- Mag je jouw website en jouw domeinnaam verhuizen?
- Kan je na publicatie jouw website zelf aanpassen en leren ze jou hoe?
- Gaan ze proactief jou adviseren om het meeste uit jouw website te halen?
Tip 6: Communicatie met het webdesignbureau
Wanneer je begint te praten met een webdesignbureau probeer te begrijpen wie ze zijn? Hoe ze het werk doen? Wat achten ze belangrijk en welke communicatiestijl hanteren ze? Daarnaast is het belangrijk te achterhalen of de webdesigner oprecht geïnteresseerd is in jouw onderneming en jouw website en het niet enkel ziet als het volgende project.
Tip 7: Een goed webdesignbedrijf luistert goed naar jou?
Na een gesprek met een webdesigner moet je het gevoel krijgen dat er oprecht naar jouw verhaal, visie en toekomstperspectief werd geluisterd. Voor een geslaagde website moet de webdesigner vertrekken vanuit goede inzicht in jouw onderneming en klanten. Daarom is de communicatie tussen jouw en de webdesigner essentieel voor een optimaal eindresultaat.
Het beste webdesignbureau levert professionele websites!
Tip 8: Onprofessioneel webdesign herkennen
Wij zien veel website met fundamentele fouten. Dit geeft onprofessionele indruk en schaadt het bedrijfsimago. Hieronder een paar voorbeelden, deze lijst is zeker niet exhaustief:
- Onduidelijke brand en visie:
De website moet jouw merk representeren. Daarom moet het ontwerp jouw verhaal, visie en merk tot leven brengen.
- Verwarrende website navigatie.
De bezoeker moet zo snel en gemakkelijk mogelijk zijn doel kunnen bereiken.
- Niet responsief
Een goede webdesigner maakt je website passend voor elke toestel en schermgrootte. Immers een groot aantal van de bezoekers zullen je website met hun gsm bezoeken.
- Belangrijke informatie niet gemakkelijk te vinden
Professioneel webdesign zorgt ervoor dat belangrijke informatie snel en duidelijk te vinden is. Een voorbeeld daarvan zijn jouw contactgegevens: deze moeten duidelijk zichtbaar zijn op jouw website.
- Te veel informatie, kleuren, animaties ,…
Elk element in de website moet een doel hebben. De website mag de bezoeker niet overweldigen. Minimalisme is een handig concept in webdesign.
- Geen duidelijke hiërarchie
Goede webdesign maakt de structuur van de inhoud duidelijk. Zo krijgt de bezoeker een betere ervaring en wordt jouw tekst beter leesbaar.
- Geen optimalisatie
Elke website moet stapsgewijs geoptimaliseerd worden. Bijvoorbeeld optimalisatie voor mobiele apparaten en organische zoekmachines (SEO).
Tip 9: Webhosting, onderhoud en beveiliging
Het werk van een professioneel webdesignbureau stopt niet wanneer de website gepubliceerd is. Websites moeten stelselmatig onderhouden en geoptimaliseerd worden. Bespreek vooraf hoe het webdesign bedrijf dit gaat aanpakken en of dit extra kosten meebrengt.
Tip 10: Jouw website = jouw eigendom?
De uiteindelijke website(design) zou jouw eigendom moeten zijn. Een webdesigner is iemand die je inschakelt om jouw onderneming optimaal weer te geven in een professionele website. Sommige webdesignbureaus “verhuren” websites in plaats van ze te “verkopen”. Zo zal je maandelijks of jaarlijks licentiekosten moeten betalen.
Het webdesignbedrijf moet je toegang geven tot jouw website: dit betekent dat je aan jouw bestanden kan beheren en verplaatsen. Dit zou vermeld moeten worden in de overeenkomst Idealiter zou je zelf de website ook kunnen wijzigen (zonder dat je daar technisch voor opgeleid moet zijn), bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gebruiksvriendelijke CMS zoals WordPress .