Je hebt al een mooie WordPress website opgebouwd, maar je merkt dat de laadtijd verbeterd kan worden. De snelheid van een website staat centraal voor een goede bezoekerservaring en voor hogere vindbaarheid. Volgens Google mag de laadtijd van een website niet meer dan twee seconden bedragen.
In dit artikel vind je tien simpele tips om jouw WordPress website sneller te maken.
1. Test de snelheid van jouw website
Een goede start is om de beschikbare tools te gebruiken om de snelheid van jouw website te testen. Dit laat toe om de laadtijd exact te weten. Daarnaast kan je te weten komen hoe snel jouw website laadt op mobiele apparaten en vanuit verschillende locaties.
Een goede tool hiervoor is PageSpeed insights van Google of Pingdom. Deze tools geven ook suggesties over hoe de snelheid van jouw website verbeterd kan worden.
2. Kies voor kwaliteitsvolle en betrouwbare webhosting
Webhosting speelt een cruciale rol in de snelheid van jouw website. Het is belangrijk dat je een aanbod kiest dat matcht bij jouw noden.
Voor startende en kleine websites kies je best voor gedeelde of shared hosting. Shared hosting wordt meestal aangeboden aan een lage prijs, maar hier deel je een server met andere websites. Dit betekent dat jouw website kan vertragen of (tijdelijk) niet beschikbaar zijn wanneer de server overbelast wordt. Voor meer uitgebreide websites kan je best kiezen voor dedicated hosting of voor een VPS.
3. Gebruik een licht thema
Sommige WordPress thema’s kunnen er heel mooi uitzien en geven de indruk dat je hiermee veel kunt bereiken. Dit wordt echter bereikt met veel code en daarenboven kunnen ze heel wat functies bevatten die je niet nodig hebt, wat de snelheid van jouw website zou benadelen. Kies beter voor een simpele en lichte thema, en gebruik specifieke plugins of webbouwers om de gewenste functies/effecten te hebben.
Indien je jouw website bouwt met Elementor (Pro), zijn de volgende thema’s zeer aangeraden: Hello theme van Elementor en OceanWP
4. Hou jouw website up-to-date
Raadpleeg regelmatig jouw WordPress dashboard en voer updates uit wanneer nodig. Regelmatig een back-up maken is hier cruciaal aangezien sommige updates jouw website kunnen breken. Daarnaast is het aangeraden om jouw website te testen na elke update.
5. Gebruik alleen nodige en betrouwbare plugins
Denk goed na bij elke plugin of jouw website het nodig heeft. Elk plugin is een stukje code dat toegevoegd wordt aan de website en bijgevolg mogelijk voor vertraging kan zorgen. Zorg er ook voor dat je niet veel vergelijkbare plugins hebt, omdat ze met elkaar in conflict kunnen raken.
Overloop het lijstje van jouw plugins en kijk na of je sommige kan verwijderen of vervangen door lichtere varianten.
6. Optimaliseer afbeeldingen
De grootte van de afbeeldingen heeft een invloed op de snelheid van jouw website. Probeer dus de grootte van de afbeeldingen zoveel mogelijk te reduceren.
Je kan hiervoor programma’s zoals Photoshop of online tools zoals Optimizilla gebruiken om je afbeeldingen manueel te optimaliseren. Je kan ook gebruik maken van afbeelding optimalisatie plugins zoals Smush en ShortPixel.
7. Optimaliseer CSS en JavaScript
CSS en JavaScript zijn twee belangrijke elementen van een WordPress website. Ze worden achter de schermen aangemaakt en zijn verantwoordelijk voor de styling en de dynamiek van de website. Om jouw website te kunnen laden worden deze bestanden opgestuurd naar de bezoeker. Het spreekt voor zich dat te grote en inefficiënte CSS- en JavaScript-code jouw website zal vertragen.
Gelukkig hoef je voor de optimalisatie hiervan niet aan de code zelf te sleutelen. Er bestaan verschillende WordPress plugins die dit kunnen doen. De meest populaire hiervan is WP-optimize en Autoptimize.
8. Maak gebruik van caching
Simpel uitgelegd is caching het tijdelijk opslaan van gegevens in een soort snelle tussenlaag, zodat die sneller kunnen weergegeven worden in plaats van de gegevens opnieuw van de server op te vragen.
Bij een blog heb je bijvoorbeeld, naast de inhoud van het artikel, afbeeldingen, een menu, koptekst, etc.. Om de website te kunnen weergeven moeten al die verzoeken verwerkt worden. Caching zou ervoor zorgen dat sommige delen van de webpagina samen in een schijf opgeslagen worden. Dit zorgt ervoor dat sommige onderdelen sneller kunnen weergegeven worden, omdat ze al geconstrueerd zijn (in plaats van alle onderdelen opnieuw aan te vragen).
Er bestaan verschillende plugins die caching mogelijk maken zoals W3 Total Cache en WP Super Cache.
9. Maak gebruik van een CDN
De afstand van de bezoeker tot de server speelt ook een rol. Hoe groter de afstand, hoe trager jouw website oplaadt uiteraard. Dit beïnvloedt dus wereldwijde gebruikers en gebruikers op verre locaties.
Een Content Delivery Netwerk (CDN) verhelpt dit probleem. Een CDN houdt een kopie van de website in verschillende datacenters op verschillende locaties. Zo wordt de webpagina opgestuurd van de dichtstbijzijnde server en wordt de invloed van afstand beperkt. Cloudflare is één van de meest populaire CDN-dienstverlener. Daarnaast biedt Cloudflare verschillende optimalisaties aan zoals caching, die de laadtijd van jouw website sneller kunnen maken.
10. Ruim jouw WordPress database op
Als je WordPress al een tijdje gebruikt dan bestaat de kans dat jouw database oude en ongebruikte bestanden bevat. Dit kan opslagruimte gebruiken en zorgt voor onnodige belasting van de server. Je kan de database manueel opruimen of gebruikmaken van plugins zoals Autoptimize en Advanced Database Cleaner.
Maak jouw WordPress website zelf op met onze all-in pakket
Wij bieden een aantrekkelijke en voordelige formule om je op weg te helpen. Voor slechts € 299 per jaar (exclusief btw), zetten we jouw website op met WordPress en Elementor Pro (een populaire en gebruiksvriendelijke webbouwer) hierop geïnstalleerd. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de technische aspecten en kan je meteen starten met het leukste gedeelte, het bouwen van jouw website. Ons pakket omvat:
-
- Webhosting
-
- Domeinnaam
-
- WordPress installatie
-
- Elementor Pro website bouwer
-
- Cloudflare koppeling
-
- SSL-certificaat
-
- Onbeperkt e-mailadressen
-
- 30 dagen geld-terug garantie
Wij maken websites in de volgende regio’s:
Gerelateerde topics: